Blog Section

Tipurile de cataracta

Desi cataracta senila (legata de varsta) este cea mai frecventa si apare ca urmare a procesului normal de imbatranire, mai exista si alte tipuri de cataracta, cu aparitie la varste diferite, a caror aparitie este patologica si care netratate pot determina probleme vizuale uneori ireversibile. Aceste tipuri de cataracta pot aparea in contexte si ca urmare a unor cause destul de diferite. Sunt cataracte congenitale, cu dezvolatare de la nastere, cataracte traumatice, cataracte induse medicamentos sau secundare unor afectiuni.

 CATARACTA CONGENITALA

congenital-cataract2Cataracta congenitala este acea forma de cataracta in care opacitatile cristaliniene sunt prezente la nastere. Aceasta forma de cataracta este diferita de cataracta infantile, in care opacitatile cristalinene apar in primii ani de viata. Cataracta congenitala poate fi bilaterala (apare la amandoi ochii) sau uni laterala. Este foarte importanta operarea cat mai precoce (in primele 6 luni de viata) a acestui de tip de cataracta, intrucat ea poate da defecte vizuale majore asupra carora o sa revin cu un articol separate. De asemenea si cataracta infantile trebuie diagnosticata si operata la timp, intrucat dezovoltarea ei la o varsta frageda poate avea consecinte nefavorabile.

 

CATARACTA TRAUMATICA 

traumatic cataractAsa cum ii spune si numele aceasta cataracta apare secundar unor traumatisme de natura diversa: traumatisme contuzive, perforante, traumatisme determinate de diverse tipuri de energii- radiatii ionizante, curent electric, substante chimice. Ca urmare a traumatismului pot aparea alte afectiuni care complica cataracta (subluxarea/luxarea cristalinului in cazul unui traumatism contuziv, plagi corneene in cazul unui traumatism perforant) si care pot complica operatia de inlocuire a cristalinului.

CATARACTA INDUSA MEDICAMENTOS 

 

Medicamentele banuite a determina modificari in structura cristalinului sunt corticosteroizii, fenitiazinele, mioticele, amiodarona, statinele. De obicei ele determina aparitia cataractei dupa utilizare pe termen lung.

CATARACTA SECUNDARA UNOR AFECTIUNI GENERALE

cataracta diabetica

cataracta diabetica

In evolutia unor afectiuni precum diabetul zaharat, galactosemia, boala Wilson, distrofia miotonica pot aparea opacifieri cristaliniene. Este important ca acesti pacienti sa se prezinte periodic la control pentru diagnosticarea precoce a acestor modificari.

Aceste sunt cele mai importante tipuri de cataracta, in afara de cataracta senile. Exista si alte cauze care pot determina cataracta sau afectiuni cristaliniene, dar sunt rare. Cea mai corecta atitudine este de a te adresa medicului de fiecare data cand apar modificari ale vederii, care afecteaza activitatea de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comment Spam Protection by WP-SpamFree